Bevelvoerdersweken: schakelen tijdens incidenten (Video)

Zuidlaren was de afgelopen drie weken het toneel van de jaarlijkse bevelvoerderweken. Bijna duizend brandweerprofessionals uit Friesland, Drenthe, IJsselland en Groningen oefenden niet-alledaagse incidenten.

Een bevelvoerder is bij een incident de eerstverantwoordelijke leidinggevende ter plaatse. Natuurlijk is deze geschoold en getraind in leidinggeven, maar de meeste ervaring doe je op bij het oefenen van niet-alledaagse incidenten.

 

Terugkerend motto is hierbij de driehoek beeldvormen, oordeelvormen en besluitnemen, oftewel kijken – denken – doen. Het thema dit jaar: schakelen tijdens incidenten.

In de oefenscenario’s(zie video) volgde het ene incident op het andere. Zo was er, naast vijf andere zeer creatieve scenario’s, een vliegtuigje dat recht invloog op het gebouw van Waterbedrijf Groningen.

Op het terrein van het bedrijf was men bezig vanuit een aanhanger chloor over te slaan. In het pand was een steiger door de klap van het vliegtuig omgevallen en bovenop een schilder terechtgekomen die daardoor bekneld zat. Daarnaast was de stroom in het pand uitgeschakeld en kwam een van de monteurs vast te zitten onder een zware last. Wat zijn dan de dilemma’s en welke prioriteiten stel je? Koos Poelma, 13 jaar geleden initiator en medeorganisator van de bevelvoerderweken, vertelt: ‘de dienstdoende bevelvoerder neemt de leiding, maar de andere 5 bevelvoerders, die op dat moment als manschappen meegaan, vragen zich af hoe zij in deze situatie zouden handelen; zo leer je van elkaar. Daarnaast zijn er waarnemers die naar de verschillende competenties kijken. Alles wordt vervolgens besproken in een veilige en collegiale omgeving.’ Volgens Poelma was er een uitstekende basissfeer waarbij de collega’s open stonden om te leren, met en van elkaar.

De organisatie kijkt dan ook terug op een zeer leerzame en plezierige editie van de bevelvoerdersweken. Wij van 112Groningen waren de eerste week uitgenodigd voor een rondleiding. Om niet alles prijs te geven voor degenen die nog moesten oefenen is besloten het item nu pas te plaatsen.

Met Dank aan Martin Nuver/112groningen .nl

Foto”s en vidieo Martin Nuver

 

 

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com