Grote schade aan boerderij na uitslaande brand (Video)

 20150802-jb-brand-boerderij-sebaldeburen-008[1]

Sebaldeburen – Zondagmorgen vroeg is aan het Westerzand bij Sebaldeburen grote schade ontstaan aan een boerderij door een felle uitslaande brand.

De veehouder bemerkte de brand op rond 05.30 uur in één van de stallen. In deze stal stonden een twintigtal stieren en 12 kippen. Nadat de brandweer was gealarmeerd kon de veehouder zelf de stieren naar buiten jagen. Voor de kippen kwam de redding te laat. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen reeds uit het dak van de stal. De inzet werd gericht op behoud van het woonhuis en naast staande schuur. Bij de brand werden korpsen van Grootegast, Grijpskerk, Zuidhorn en stad Groningen ingezet. Ondanks de grote brandweerinzet kon niet worden voorkomen dat de brand oversloeg naar de schuur met het woongedeelte.

 

Het riet onder de asbestplaten vatte vlam. Dit bleek lastig te blussen. Met behulp van een hoogwerker werd in het dak gaten gemaakt, waarna van zowel binnen als buiten kon worden geblust. Rond 08.00 uur was de brand onder controle. De schade aan het bedrijf is enorm. De stieren werden opgevangen in een aangrenzend weiland.

 

Bij de brand is veel asbest vrij gekomen. De meeste deeltjes kwamen door de windrichting in het weiland aan de achterzijde van de boerderij terecht. Burgemeester Cor Dijkstra van de gemeente Grootegast kwam persoonlijk ter plaatse om zich op de hoogte te stellen. Het nablussen van de brand zal nog enkele uren in beslag nemen. Over de oorzaak is nog niks bekend.

112groningen

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com