Inbrekers tijdens burgernetoefening aangehouden

Diefstal-van-bouwterrein-EELDE--images[1]

Roden – Met behulp van burgernetdeelnemers kon de politie donderdagavond met succes drie inbrekers aanhouden.

Dit gebeurde tijdens een door Burgernet Noord Nederland, de gemeente Noordenveld en de politie georganiseerde burgernetoefening in Roden.

Hierbij werd een woninginbraak in scene gezet door drie agenten, namen zij gereedschap weg uit een woning en sloegen op de vlucht. 945 deelnemers in de omgeving van het plaats delict kregen in Roden via burgernet de melding en een gedeelte hiervan ging met de gegeven tips over daders en vluchtauto  aan de slag. Er kwamen via Burgernet 7 tips binnen en de politie op straat werd meerdere malen aangesproken door Burgernetdeelnemers. Na ongeveer 40 minuten werden de ‘nepinbrekers’ aangehouden.

Zowel de politie als de ‘nepinbrekers’ kregen meer inzicht in de medewerking van het publiek. Voor de ‘inbrekers’ was het opvallend dat er veel mensen op straat waren. De ‘verdachten’ hadden het idee dat zij in de gaten gehouden werden maar konden toch nog vrij lang ongestoord rondlopen. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners wordt niet structureel geoefend.

Doel van de oefening is om de heterdaadkracht te verhogen. Heterdaadsituaties komen betrekkelijk weinig voor en het is daarom zinvol om te oefenen in aanrijden, positioneren en communiceren. Een ander doel is de samenwerking tussen burgers in de wijk waar de oefening plaatsvindt en de politie te bevorderen. Zij zijn de oren en ogen in de buurt. We hopen dat de meldingsbereidheid hierdoor omhoog zal gaan. Meldingen van buurtbewoners zijn van grote waarde in de strijd tegen woninginbraken. Door meldingen van bewoners kan de politie snel in de juiste richting zoeken en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

De avond werd in het gemeentehuis afgesloten met een evaluatie van de oefening, een presentatie over burgernet en het herkennen van verdachte situaties. Zowel de politie als de Burgernetdeelnemers waren tevreden over deze oefening. Het hoofddoel van de oefening, burgers betrekken bij het politiewerk, is goed gelukt. Het viel de politieagenten op hoe actief de Burgernetdeelnemers meededen aan het zoeken van de verdachten. De drie beste tipgevers werden beloond met een taart.

 

 

Aanmelden Burgernet
Op www.burgernet.nl kun je je aanmelden voor Burgernet. Beschik je niet over internet dan kun je bij het gemeentehuis of politiebureau in de gemeente waar je woont een aanmeldkaart ophalen. Je kunt ook de BurgernetApp downloaden voor op je smartphone

Bron. politie.nl

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com