inval woonwagenkamp De Kring aan de Peizerweg in Groningen Tekst update

_DSC7903 112eelde

De politie heeft woonwagenkamp De Kring aan de Peizerweg in Groningen afgesloten in verband met een groot onderzoek naar hennepteelt.

Geldhonden
Er zijn vijf personen aangehouden, waarvan vier op het woonwagenkamp wonen. Er wordt onderzoek gedaan op zestien locaties waaronder in Winsum en Veendam en op een locatie in Drenthe, meldt de politie. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van geldhonden en speciale zoekteams van defensie.

Grote jongens
Volgens woordvoerder Ron Schaftenaar zijn er goederen, administratie en geld in beslag genomen. ‘We denken dat de hennepteelt wordt aangestuurd vanuit het woonwagenkamp.
We proberen achter de grote jongens te komen’. Er zijn twee hennepkwekerijen gevonden.
Het onderzoek duurt zeker nog de hele ochtend. Er worden meer aanhoudingen verwacht.

Verslaggever Carl Hoekstra van rtv noord staat bij het woonwagenkamp. Volgens hem gaat het om een grote operatie.’Elk huis wordt doorzocht’.
Er zijn inmiddels zes aanhoudingen verricht en meerdere auto’s in beslag genomen. Er zijn in totaal honderd politiemensen betrokken bij het onderzoek.

Onder staat het bericht van poltie.nl

Ruim 300.000 euro en acht aanhoudingen bij hennepactie

Laatste update:

Groningen/Winsum – De politie heeft vandaag acht verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt, -handel en/of witwassen. De aanhoudingen zijn verricht in twee afzonderlijke onderzoeken.

Er is op 16 locaties een zoeking gedaan. Dat heeft geleid tot het in beslag nemen van een grote som geld, meerdere auto’s, administratie, computerapparatuur en waardevolle goederen. Daarnaast zijn er meerdere vuur- en slagwapens gevonden en in beslag genomen.

Facilitator leidt naar hennephandel

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van informatie dat er in een loods aan Het Aanleg in Winsum mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. In het onderzoek is niet alleen aandacht besteed aan de kwekerij zelf, maar vooral ook aan de mensen er omheen die het meeste geld verdienen. Dat leidde vandaag tot vijf aanhoudingen op of bij het woonwagenkamp aan De Kring in Groningen (vier mannen van 20, 24, 30 en 32 jaar en een 29-jarige vrouw) en de aanhouding van de 45-jarige eigenaar van de bewuste loods in Winsum. Deze laatste wordt gezien als facilitator. Hij is eigenaar van het pand en daardoor medeverantwoordelijk voor wat er in het pand gebeurt.

Misdaad mag niet lonen

In het kader van het onderzoek zijn op 13 locaties zoekingen gehouden. Daarbij is ook gebruik in beslag genomen autogemaakt van een geldhond en een flexibel searchteam van defensie. Het onderzoek heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna 3 ton aan contact geld. Daarnaast is beslag gelegd op negen vuurwapens, een stroomstootwapen en vier slagwapens. Ook zijn acht auto’s, een scooter, een motor, een aanhangwagen, twee flatscreens en sieraden in beslag genomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de verdachten inderdaad op criminele wijze geld hebben verdiend.

Growshop

kweektentDe politie heeft vandaag ook een inval gedaan in de growshop aan de Wasaweg in Groningen. Daar is een behoorlijke hoeveelheid goederen aangetroffen die gebruikt worden in de hennepteelt. Sinds 1 maart 2015 zijn voorbereidingshandelingen voor de hennepkweek strafbaar gesteld (). Dat is de reden dat al deze goederen in beslag zijn genomen en worden vernietigd. In samenspraak met de gemeente wordt bekeken of hier ook bestuurlijke maatregelen op zullen volgen. voedingsmiddelen

Hennepkwekerijen

hennepkwekerij WinsumBij de zoekingen van dit onderzoek werd op één locatie een hennepkwekerijen aangetroffen. In een bedrijfspand aan Het Aanleg in Winsum werd een kwekerij met naar schatting 1000 planten aangetroffen. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen. Het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en het brengt vaak veel schade toe. Daarnaast brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en alle apparatuur in beslag te nemen.

Tweede onderzoek

De politie heeft aan de Peizerweg in Groningen een inval gedaan in een woning. Daar stonden in een schustekkenkwekerijur zo’n 3000 stekjes en 80 moederplanten. Een 33-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Groningen zijn aangehouden. Bij de politie was informatie binnen gekomen over de hennepkwekerij. Hoewel het pand tegenover het woonwagenkamp staat, gaat de politie op dit moment uit van twee afzonderlijke onderzoeken. Behalve een inval in de woning is er ook in de woningen van de verdachte een zoeking gedaan. Daarbij is beslag gelegd op ruim 20.000 euro, een vuurwapen en een stroomstootwapen. Ook is beslag gelegd op een woning.

Georganiseerde criminaliteit

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar drugshandel en witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de drugswereld. Criminelen die zich bezighouden met illegale drugshandel gebruiken onderling veel geweld en er gaat veel geld om in de wereld van drugs. Dat wordt ook in deze onderzoeken duidelijk door het aantreffen van 10 vuurwapens, voertuigen met een totale waarde van ruim 150.000 euro en een geldbedrag van meer dan 300.000 euro. Drugsonderzoeken richten zich niet alleen op de teler of de witwasser, maar ook op facilitators en gelegenheidsstructuren. Facilitators zijn mensen en/of bedrijven die de witwasser behulpzaam zijn bij het versluieren van vermogen.

Integrale aanpak

Georganiseerde criminaliteit is een maatschappelijk probleem, dat een samenleving integraal moet aanpakken met preventie, bescherming, vervolging, straf en samenwerking. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum ondersteunt deze gedachte en kiest een integrale aanpak. Het RIEC is bij dit onderzoek nadrukkelijk betrokken geweest. Zij treedt op als informatieknooppunt en expertisecentrum en stimuleert informatie-uitwisseling van de diverse veiligheidspartners.

Vervolg onderzoek

Het onderzoek naar de aangehouden verdachten in beide onderzoeken wordt voortgezet. Alle verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com