Reddingsbrigades oefenen rampscenario op Hoornsemeer(Video2X)

_DSC8828 112eelde

Groningen – De Reddingsbrigade heeft een melding ontvangen van een aanvaring tussen 2 boten. De bemanning is overboord geslagen.

Dit was 1 van de scenario`s zaterdagmiddag.

20 reddingsbrigades uit het noorden en midden van Nederland oefenden op het Hoornsemeer nabij Groningen. Reddingsbrigade Nederland organiseert deze landelijke rampenoefening in samenwerking met de Groninger Reddingsbrigade met als overkoepelend oefendoel ‘Het redden en evacueren van slachtoffers over het water’. Bij de oefening worden zo’n 100 hulpverleners van Reddingsbrigades, Brandweer, Rode kruis ingezet.

Circa 40 personen werken mee als figurant waaronder enkele Lotus slachtoffers.

Deze 1.700 speciaal opgeleide vrijwilligers staan 365 dagen per jaar binnen 1 uur na alarmering klaar voor een eventuele inzet overal in Nederland. Jaarlijks worden er voor deze reddingseenheden rampenoefeningen georganiseerd.

Oefening middag:

Oefening 1: Prioriteren  en samenwerking Locatie: Fietsbrug op de scheiding tussen Hoornsemeer en Hoornseplas

Op de fietsbrug heeft een fietsongeval plaatsgevonden. Op de brug liggen 2 slachtoffers die eerste hulp behoeven. 2 andere personen zijn volgens hen in het  water gevallen. Tegelijkertijd doet zich een surfongeval voor. 1 persoon ligt op een surfboard en roept dat zijn maatje is verdwenen. De vrijwilligers van de Reddingsbrigade zullen moeten bepalen in welke volgorde hulp moet worden geboden en daarbij is een goede samenwerking onderling en met de overige hulpdiensten van groot belang.

Oefening 2: Evacueren van slachtoffers naar het gewondennest Locatie: Water tussen eiland De Lange West en het Eerste Kwartier
De Reddingsbrigade ontvangt de melding dat een aantal mensen in het water zijn gezien, maar uit het zicht zijn verdwenen. In groepsverband zullen zoekslagen moeten worden gemaakt om de slachtoffers te vinden en evacueren naar het gewondennest aan de wal.

Oefening 3: Luistert en gij zult vinden Locatie: Paterswoldsemeer eiland Klein Heemstede

Een zeilbootje heeft water gemaakt nadat de schipper door een klap van de giek overboord is geslagen. De bemanning heeft hun schipper aan land weten te brengen. De Reddingsbrigade zal door het goed luisteren naar de informatie en juist communiceren de slachtoffers moeten vinden en eerste hulp verlenen.

Namens ondergenoemden   Reddingsbrigade Nederland BEDANKT

Foto’s Martin Druppers 112eelde.nl

Martin Nuver 112groningen video

 

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com