Airport Eelde is hermetisch afgezet (foto update)

 010 (Kopie)

EELDE – Groningen Airport Eelde (GAE) is dinsdagochtend gesloten na de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

 Alle vluchten zijn tot nader order geschrapt. Dat meldden politie en GAE dinsdag.

De bom werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het vliegveld, waar wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan van 1900 naar 2500 meter. Deskundigen gaan het explosief onderzoeken. Volgens een woordvoerder van de politie is niet duidelijk of de bom nog op scherp staat. ”Onderzoek moet duidelijk maken of de bom vervoerd kan worden of ter plaatse tot ontploffing wordt gebracht.”

Bron: NU.nl

Update 26-2-2013 14:17 uur

Er zijn nu ook woningen in straal van 500 meter rondom het vliegveld ontruimd. De 70 centimeter lange bom, die in de bak van een graafmachines ligt, wordt op dit moment onderzocht door deskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst. Wanneer duidelijk is om welk type bom het gaat, kan worden beslist waar het explosief tot onploffing kan worden gebracht.

De Burgemeester J.G. Legroweg, toegangsweg tot de terminal van Groningen Airport Eelde, is tot een nader te bepalen moment gesloten.

Update 26-2-2013 15:25 uur

De bom die dinsdagochtend tijdens graafwerkzaamheden op het terrein van Groningen Airport Eelde werd gevonden betreft een 500-ponder. De vliegtuigbom is van Duitse makelij en verkeerd in slechte staat. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) durft niet direct in te grijpen en wil eerst overleg plegen.

Update 26-2-2013 16:42 uur

De vliegtuigbom zal pas om zijn vroegst woensdagochtend onklaar worden gemaakt. Het lukt de EOD niet om de bom voor zonsondergang gecontroleerd te laten ontploffen. Het explosief wordt op het luchtvaartterrein tot onploffing gebracht. Verplaatsen is niet mogelijk als gevolg van de slechte conditie waarin het projectiel verkeerd.

Bron: www.ineeldepaterswolde.nl

Update 26-2-2013 17.25 uur

Zojuist is bekend geworden dat de omwonenden weer terug mogen naar hun woningen/bedrijfspanden.

112eelde.nl

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com