Brand tijdens bruiloft bij Huize Maas Vismarkt Groningen (Video)

IMG_0521 112eelde

Groningen – Horecagelegenheid Huize Maas is een begrip in de stad Groningen en ver daarbuiten. Het had niet veel gescheeld of het beroemde pand aan de Vismarkt was gisteravond ten prooi gevallen aan vlammen.

 

Even na 22.30 uur op woensdagavond kregen we de melding dat er sprake zou zijn van een uitslaande brand aan de achterzijde van Huize Maas. Ook werd gemeld dat er een bruiloftsfeest gaande was in de grote zaal en er nog mensen binnen waren. Alle reden voor de brandweer om uit voorzorg direct groot op te schalen.

Ter plaatse bleek dat alle aanwezigen het pand veilig hadden verlaten. Medewerkers van Huize Maas en politiemensen hebben bij de ontruiming geholpen. Ook een bovengelegen woning en een horecabedrijf naast Huize Maas werden ontruimd. Bruidspaar en gasten vonden een onderkomen in het nabijgelegen café Huis De Beurs. Niemand raakte gewond. De Folkingestraat en een groot deel van de Vismarkt werd in verband met de brand afgesloten.

De grote zaal van Huize Maas stond stampvol met rook. Dit bemoeilijkte de zoektocht van de brandweermensen naar de brandhaard. De brandweer was genoodzaakt om op twee plaatsen gaten in het dak te maken om de rook uit het pand te krijgen. Na enig zoek- en breekwerk bleek dat er op verschillende plaatsen in de plafonds en tussen de muren vuur zat. Zeker is dat het om een technische oorzaak gaat, vermoedelijk kortsluiting. Het duurde in totaal ongeveer twee uur om de situatie volledig onder controle te krijgen. Rond 00.30 uur werd duidelijk dat het vuur helemaal uit was en er geen risico meer was op uitbreiding.

De schade binnenin het historische pand is groot. Schade als gevolg van de rook en het bluswater. Daarnaast is schade aan het gebouw en interieur ontstaan door het sloop- en breekwerk om de brand te kunnen bestrijden.

Omstreeks 01.30 uur keerden de laatste brandweervoertuigen terug naar de kazerne.

Martin Nuver 112groningen

 

 

 

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com