Kledingbeurs Trias bestaat 35 jaar

PATERSWOLDE – Woensdag was er een klein feestje in Ons Dorpshuis. De kledingbeurzen, die tegenwoordig namens stichting Trias worden georganiseerd, bestaan al vijfendertig jaar.

De kledingbeurzen in Ons Dorpshuis, een initiatief van Yvonne Nijstad dat voorheen bij de Bibliotheek plaatsvond, zijn uitgegroeid tot een ware traditie. Vijfendertigjaar geleden startte een groepje van tien vriendinnen met een kinderkledingbeurs, die later zijn aangevuld met een aparte volwassenenkledingbeurs en een speelgoedbeurs. De verkoop van herenkleding is per dit jaar gestaakt.

De beurzen zouden niet bestaan zonder een groep van 30 vrijwilligers, waar onder andere Herma Stroetinga deel van uit maakt. “Al 35 jaar help ik mee met de inname van kleding en bij de administratie van de verkoop”, zegt Herma. Ieder jaar worden gemiddeld 4.000 kledingstukken ingebracht en kan de beurs rekenen op zo’n 200 bezoekers. “Op de verkoopdag staan er soms wel tachtig klanten te wachten totdat de deuren worden geopend”, lacht Herma.

Hoge kwaliteit

Dat de beurs zo populair en bekend is, is mede te verklaren door de strenge kwaliteitscontrole. De dertig vrijwilligers, allemaal vrouwen, bekijken de kleding kritisch; wat niet voldoet aan de verkoopeisen wordt gedoneerd aan een goed doel. In tegenstelling tot andere kledingbeurzen in de regio staat de verkoop onder beheer van de organisatie. Ook wordt alle kleding gesorteerd op kleur, type en maat. “In principe wordt in twee dagen een tijdelijke, professionele winkel ingericht”, laat Herma weten. Kleding die niet wordt verkocht, wordt geschonken aan een goed doel.

Schaamte en marktplaats

Toch vindt Herma het jammer dat sommige mensen niet naar een kledingbeurs durven te komen. “Men schaamt zich of is bang dat bepaalde mensen conclusies trekken met betrekking tot de financiën.” Deze reden is volgens Herma ongegrond: “Ook men die meer te besteden hebben komen op de kledingbeurs af. Kinderen (in de groei) dragen sommige kleren minder dan een jaar, daarvoor is deze beurs ideaal. We vinden zelfs kleding terug op Marktplaats, dit kan niet worden tegengehouden.”

Ook volgend jaar gaat Herma nog door. “Leidinggevenden Ferry de Jong en Evelien Oomkens verrichten uitstekend werk, net zoals de andere vrijwilligers. Het is gewoon heel gezellig om elkaar te zien en bovendien doe je iets voor de gemeenschap”, zegt Herma.

Verkoop

Vrijdagmiddag wordt de kleding verkocht. De beurs start om 16.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Vijftien dames geven u deskundig advies. Vanwege het 35-jarig jubileum is de locatie extra feestelijk aangekleed. SEW Funverhuur uit Eelde en C1000 Pepping zorgen voor extra vertier voor de kinderen, in vorm van een grabbelton en skytubes.

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com