Musical ‘De Jantjes’ bekroont jubileum

EELDE – Zondagavond heeft Toneelvereniging Concordia de musical ‘De Jantjes’ opgevoerd in de Corso Feesttent.

De ruim 1.000 toeschouwers waren vol lof over de opvoering van de musicalklassieker door de Eelder vereniging.

Musical ‘De Jantjes’ speelt zich hoofdzakelijk af in het café van Tante Piet (Alie van der Dijk), waar het een komen en gaan. Blonde Greet (Astrid Westerhof), Toffe Jans (Wia Boersma), Mooie Leendert (Willem Slagter), zijn vrouw Doortje (Geke de Jonge) en de straatmuzikanten Na Druppel (Windelina Hartlief) en De Mop (Erik de Lange) komen dagelijks hun borreltje drinken en proberen ieder op eigen wijze iets van het leven te maken.

Zo ook De Jantjes, Dolle Dries (Richard Brink), Schele Manus (Henjo Hesseling) en Blauwe Toon (Hans Faas), net afgezwaaid uit het leger lukt het hen niet om hun leven goed op de rit te krijgen. Door ruzies, verloren liefdes en misverstanden besluiten zij Amsterdam de rug toe te keren en te vertrekken naar Nederlands Indië.  Als de drie na zes jaar terugkeren in hun geliefde Jordaan blijkt dat er veel veranderd is.

112eelde/ineeldepaterswolde/en Pieda

De ‘gelukkigen’ in de Corso Feesttent, kaarten waren binnen afzienbare tijd uitverkocht, kregen een prachtige musical voorgeschoteld met onvervalste humor en aanstekelijke liedjes, zoals ‘In de Jordaan’, ‘Oh, mooie Westertoren’, ‘Nou tabé dan’, ‘Omdat ik zoveel van je hou’ en ‘Dat zijn onze Jantjes’.

De fantastische cast wist het verhaal van de Jordaan op overtuigende wijze te vertellen. Toneelvereniging Concordia leek deze avond boven zichzelf uit te stijgen. Het niveau op de bühne was van een uitstekende kwaliteit, met name de solo’s van de hoofdpersonen waren uitmuntend. Velen pinkten een traantje weg bij het Indische nummer gezongen door Wia Boersma. Ook de solo’s van Astrid Westerhof en het samenspel van De Jantjes werd beloond met veel applaus. Heel af en toe hadden sommigen moeite om het Drents niet te verwarren met het Amsterdamse accent, maar dit deed niets af aan de kwaliteit van de totale voorstelling.

Voor de start van de musical waren sommige mensen ietwat sceptisch; zou zo’n kleine toneelvereniging wel een grote musicalproductie kunnen brengen? Voor Toneelvereniging Concordia was het inderdaad noodzakelijk om spelers van buitenaf bij de musical te betrekken, de gehele cast besloeg namelijk 45 personen. Toch functioneerde de groep, bestaande uit leden, oud-leden, spelers van andere verenigingen en overige enthousiastelingen, echt als één geheel.  Direct vanaf de start van de musical kreeg de cast, waarvan soms wel dertig tegelijk op het podium stonden, het publiek op zijn hand. De musical, boordevol hilarische scènes, interactie en schwung, werkte aanstekelijk. De liedjes werden fantastisch ondersteund met kloppende choreografie, waarop maandenlang is geoefend. Ook de decorwissels, die dankzij een ploeg van zeven vrijwilligers maximaal 15 minuten duurde, werden niet als storend ervaren, het publiek kon dan juist even snel wat drinken of even naar het toilet.

De muzikale begeleiding, met ondersteuning van Jur Eckhardt, Mark Pepping, Rick Lammers, Olav van der Wal, Henk Kosters en Matheus Kemkers, haperde geen moment. Sowieso was het geluid, gesproken of gezongen, goed te horen, ook achterin de feesttent.

Een jaar hard werken en repeteren is zeker niet voor niets geweest. Toneelvereniging Concordia heeft haar visitekaartje afgegeven en werd beloond met een staande ovatie. De uitstekende uitvoering van Musical de Jantjes is de bekroning op het 90-jarig bestaan van de vereniging. De eerste musical in de Corso Feesttent is er in ieder geval eentje om nooit meer te vergeten. Chapeau!

NOOT: De fotoreportage wordt in vijf delen gebracht. In totaal worden zo’n 300 foto’s gepubliceerd.

 

 

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com