Politie waarschuwt voor woninginbraken in Haren

Diefstal-van-bouwterrein-EELDE--images[1]

Haren – In de gemeente Haren is de laatste maanden sprake van een stijging van het aantal woninginbraken. Vooral in het zuidelijke gedeelte van Haren en het buitengebied werden de inbraken gepleegd. Voor de gemeente en politie reden om de inwoners van Haren te waarschuwen en te vragen extra alert te zijn.

Ruim 420 bewoners van het zuidelijke gedeelte van Haren en het buitengebied hebben via Burgernet een mail gekregen. Zij hebben aangegeven een mail van Burgernet te willen bij voorkomende zaken. In de mail staat naast inhoudelijke informatie ook een aantal tips om de kans op een inbraak thuis te voorkomen.

        Cijfers

In de eerste drie maanden van 2012 werd er 7 keer in een woning in Haren ingebroken. In dezelfde periode van dit jaar waren dat er 23 woninginbraken. In een aantal gevallen heeft de dader waardevolle spullen kunnen wegnemen door een raam, bovenlichtje of deur te forceren. Ook komen inbrekers op een snelle manier de woning binnen via een openstaand raam (bovenlichtje) of door de flippermethode. Bij ‘flipperen’ steekt de inbreker een plastic kaartje of een dun hard plastic tussen de deur en de deurstijl, waarna het eenvoudig zonder lawaai te maken het slot open.

 In het zicht

De politie constateerde dat de inbraken op een relatief makkelijke manier gepleegd zijn. Zo lagen laptops of andere waardevolle spullen vaak open en bloot in de woningen. Zodoende waren ze vanaf de straat duidelijk te zien. De kans op een woninginbraak neemt sterk af als u uw laptop of andere waardevolle spullen niet in het zicht legt. Daarnaast kunt u natuurlijk ook maatregelen treffen om uw woning zo goed mogelijk te beveiligen. Wilt u weten hoe veilig uw huis is? Doe dan de 1-2-3 inbraakcheck ophttp://www.123inbraakcheck.nl/

.Maatregelen

De gemeente en politie nemen de toename van het aantal woninginbraken uiterst serieus. Om de woninginbraken een halt toe te roepen, wordt het toezicht in de wijk verhoogd en wordt er ingezet op het oplossen van de gepleegde inbraken. De politie houdt na elke inbraak een buurtonderzoek en de technische recherche doet onderzoek naar sporen. Daarnaast vraagt de politie aan burgers om altijd melding te maken van een inbraak of een poging tot inbraak. Deze meldingen geven de politie inzicht op welke plekken en op welke tijdstippen de inbraken worden gepleegd. Zo kan de politie inspelen op het terugdringen van het aantal inbraken.

        Hulp

De politie doet onderzoek naar de daders van de woninginbraken. Ook de hulp van burgers kan de politie goed gebruiken. Wat te doen als mensen tips hebben of getuige zijn geweest van een inbraak? Men heeft bijvoorbeeld iets verdachts gezien of iemand gezien die opvallend veel belangstelling toont voor woningen. Of er is zelfs een signalement van een mogelijke dader gezien? In deze gevallen kunnen inwoners van Haren contact opnemen met het politiebureau in Haren via 0900-8844 (lokaal tarief). Uiteraard kan men de zaak ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Een burger die getuige is van een misdrijf, bijvoorbeeld van een woninginbraak, mag altijd het landelijke alarmnummer 112 bellen. In het geval een burger een verdachte tijdens het plegen van een misdrijf heeft gefilmd, geldt het verzoek contact op te nemen met de politie. Men kan de opnamen ook uploaden op

https://nationale-recherche.nl

Bron.Politie.nl

 

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com